Kártyák állapotára használt jelölések

A világszerte játszott TCG-k esetében már meglehetősen régóta elterjedt egy jelölési rendszer a kártyák állapotára, amely elsősorban a kereskedést hivatott megkönnyíteni azzal, hogy egyértelműen beazonosítható, mennyire van elhasználódva az adott lap. Az elnevezések, illetve azok gyakorlati jelentése az évek során némileg változott, valamint Európában és a tengerentúlon is eltérőek valamelyest a hagyományok, a lenti összefoglaló azonban általánosan elfogadottnak tekinthető.

Amikor leírásban vagy apróhirdetésben lapok állapotára hivatkozunk, akkor az alábbi útmutató a mérvadó.

Mint (M) - Újszerű

Lényegében tökéletes, bontott állapotú lap, amin nincs semmilyen felületi sérülés, karcolás vagy koszolódás, valamint a szegélye is teljesen ép.

Near Mint (NM) - Közel újszerű

A kártya szélein előfordulhatnak apró fehér pontok, ezt leszámítva azonban továbbra is mentes bármiféle felületi sérüléstól, karctól vagy folttól.

Excellent (EX) - Kiváló

Az ilyen lapokon általában már első pillantásra látszik, hogy nem bontott állapotúak, de erről legfeljebb a szegély és a sarkok állapota árulkodik, karcolásnyomok vagy foltok csak minimális mértékben, alig láthatóan fordulhatnak elő.

Good (GD) - Jó

A kártyán egyértelműen látszik, hogy játszott állapotú, vélhetően nem csak védőfóliában használták. Jellemzően a kártya szélei megviseltek, de itt már felületi nyomok (karcolás, koszolódás) is észlelhetőek.

Light Played (LP) - Játszott

Elsősorban a kopott, kártyavédő nélkül használt lapokra jellemző állapot, amikor nemcsak a szélein sérült a kártya, hanem a felületén és a hátlapján is látszódnak a használat nyomai.

Played (PL) - Erősen játszott

A kártya struktúrájában még nincs sérülés, a széleken és a felületén azonban nagyon erős nyomai vannak a használatnak.

Poor - Sérült

Ebbe a kategóriába esnek azok a lapok, melyek meghajlottak, megtörtek, meggyűrődtek, esetleg össze lettek firkálva, vagyis olyan sérülésük van, amely nem a rendeltetésszerű használatból adódik.

Egyéb jelölések

Az alábbi felsorolásban szereplő jelölések függetlenek a lap állapotától, ugyanakkor a besorolást szintén befolyásol(hat)ják:

  • Signed - Aláírt: Egyes kártyákon szerepelhet az illusztrátor (esetleg a laphoz más módon, de szorosan köthető személy) aláírása, ezt minden esetben jelölni kell. Ha az aláírás egyéb személytől származik, akkor automatikusan Poor besorolást kap a kártya.
  • Stamped - Pecsételt: Bizonyos kártyákon szerepelhet pecsét (ezek általában draft versenyeken használják a csalás elkerülése érdekében), ezek állapottól függetlenül Poor besorolásúnak számítanak.
  • Inked: Így nevezzük, amikor egy kártya széleit körberajzolják, jellemzően fekete filctollal. Ennek a célja a hibák, sérülések elfedése, valójában azonban ez tovább csökkenti a lap értékét, automatikusan Poor besorolás jár érte.